ANOfertní zlínsko?

21.08.2015 13:50

V červenci by v krajských volbách

zvítězilo hnutí ANO

Dosavadní vítěznou Českou stranu sociálně demokratickou vystřídá ve vedení Zlínského kraje politické hnutí ANO 2011. Tak by to alespoň dopadlo, kdyby se v červenci uskutečnily krajské volby. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu společnosti SANEP pro Deník.

Infografika Deníku.

Repro: infografika Deníku. Autor: DENÍK/archiv

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/v-cervenci-by-v-krajskych-volbach-zvitezilo-hnuti-ano-20150821.html

ANO 2011 by podle průzkumu získalo 19,1 procenta hlasů, o čtyři desetiny procenta za ním by se umístila nynější nejsilnější strana ve vedení kraje – ČSSD. Podle Pavla Pustějovského, krajského předsedy hnutí ANO 2011 ve Zlíně, je pro ně tento výsledek průzkumu potěšující a zároveň i zavazující.

 

„Do voleb je daleko a mnoho věcí se ještě může změnit. Výsledek však potvrzuje aktuálně stabilní pozici vládních stran. Ve Zlíně jsme uspěli v parlamentních a přes jisté problémy i v komunálních volbách. Chceme uspět i v těch krajských," říká pro Deník Pavel Pustějovský. Pokud by opravdu zvítězili, do pozice hejtmana by chtěli dosadit svého vlastního kandidáta. Pokud prý ovšem stávající nejvyšší představitel kraje Stanislav Mišák (ČSSD) ve volbách uspěje a vyjedná si podporu, bude mít plné právo pozici šéfa kraje obhájit.

https://g.denik.cz/55/f7/zlin-1-zastupitelstvo-zlinskeho-kraje-120121108_galerie-980.jpg

 

Na přípravě voleb už ANO 2011 pracuje od června, oslovují zajímavé lidi, někteří za nimi přicházejí sami. „Hledáme také kandidáty v našich řadách. O programu máme v hrubých rysech jasno. O vůdci však ne, rozhodne o něm až volební sněm. Kandidáta na hejtmana už ale máme," dodává.

 

ČSSD, která v současnosti kraj v koalici s KSČM a SPO vede, by podle průzkumu získala jen o pouhé čtyři desetiny procenta méně. Pozice stávajícího hejtmana Stanislava Mišáka by tak byla ohrožena. Jeho vyjádření se ve čtvrtek Deníku nepodařilo zajistit. „Čerpá řádnou dovolenou, proto není možné jeho vyjádření dnes poskytnout," omluvila ve čtvrtek hejtmana mluvčí kraje Renata Škrobálková.

https://g.denik.cz/55/7c/zlin-1-zastupitelstvo-zlinskeho-kraje-1020121108_galerie-980.jpg

 

To náměstek hejtmana Lubomír Nečas (SPO), jehož strana by se umístila až na 7. místě, připomíná, že Stanislav Mišák se už dříve nechal slyšet, že na pozici hejtmana znovu kandidovat nebude. „Není proto důvod o tom spekulovat, zda by post měl i poté zastávat," konstatuje Lubomír Nečas.

 

Naráží tak na fakt, že souběžně s průzkumem preferencí společnost SANEP provedla mezi lidmi i zjišťování, zda by měl současný hejtman Stanislav Mišák po krajských volbách na podzim 2016 zůstat, nebo odejít ze své funkce. Pro jeho odchod z funkce se vyslovilo v červencovém průzkumu 32,6 procenta z reprezentativního vzorku téměř 550 dotázaných ve Zlínském kraji ve věku 18–69 let.

https://g.denik.cz/55/10/zlin-1-zastupitelstvo-zlinskeho-kraje-820121108_galerie-980.jpg

 

Co se týče výsledků preferencí, je podle Lubomíra Nečase průzkum hodně předčasný. „Zvláště když ještě nejsou zveřejněni kandidáti. V tuto chvíli ještě nevíme, s jakými lidmi a programy jednotlivé strany a uskupení přijdou," upozornil.

 

Například STAN (Starostové a nezávislí) v čele s Petrem Gazdíkem vnímá výsledek průzkumu skepticky. Strana skončila v průzkumu o více než jedno procento za SPO, a ani jedna strana by tak nesplnila zákonnou hranici zisku minimálně 5 % pro vstup do zastupitelstva kraje. „Výsledek bych nechal na skutečných volbách. Jsem přesvědčen, že STAN má ve Zlínském kraji mnohem větší podporu, než jakou ukazuje tento průzkum," míní Petr Gazdík.

 

O Stanislavu Mišákovi v pozici hejtmana je přesvědčený, že jím už dávno neměl být. „Když si vezmete základní ukazatele kraje a srovnáte je například s podobně velkým Pardubickým, pak Zlínský je na tom mnohem hůř. A to nemluvím o enormní zadluženosti kraje. Zkrátka další setrvání pana Mišáka a jeho prapodivné koalice u moci bych považoval za neštěstí pro Zlínský kraj," dodává.

 
 

Zdroj a autorka: Jarmila Kuncová, Zlínský deník

https://pravdaovode.cz/wp-content/uploads/2015/02/zastupitesltov-zl%C3%ADnsk%C3%A9ho-krajeW.jpg

Repro: Pravda o vodě

 

 

Přehled zastupitelů Zlínského kraje

ČSSD: Jaroslav Drozd, Milena Kovaříková, Ladislav Kryštof, Vladimír Mana, Stanislav Mišák, Petr Navrátil, Taťána Nersesjan, Hana Příleská, Vladimír Řihák, Věra Sigmundová, Ludvík Urban, Lubomír Vaculín

KDU-ČSL: Josef Bazala, Ondřej Benešík, Pavel Botek, Jiří Čunek, Ludvík Hovorka, Miroslav Kašný, Pavel Motyčka, Jindřich Ondruš, Zdeněk Pánek (nestraník), Petr Thaisz (Strana soukromníků ČR)

KSČM: Dagmar Butnikošarovská, Josef Čejka, Zdeňka Hlobilová, Michal Kostka, Jaroslav Kučera, Vítězslav Lapčík, Ivan Mařák, Marie Pěnčíková, Jiří Varga

TOP 09 a STAN: Miroslav Adámek (nestraník), Petr Gazdík (STAN), Ivana Majíčková (nestraník), Lenka Mergenthalová (TOP 09), Michal Špendlík (STAN)

ODS: Stanislav Blaha, Jiří Částečka, Libor Lukáš, Jan Pijáček, Josef Slovák

SPOZ: František Čuba (SPOZ), Luděk Galuška (nestraník), Lubomír Nečas (SPOZ), Josef Novák (SPOZ)





Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/v-cervenci-by-v-krajskych-volbach-zvitezilo-hnuti-ano-20150821.html