Bazén pro Napajedla

30.07.2017 14:42

Malá města plánují velkolepé bazény.

Moc se zadlužíme, zní obavy

Napajedla a Zubří se ocitly ve stejné situaci. Obě města schválila výstavbu bazénů, na kterou si vezmou velký úvěr. Někteří zastupitelé se ale obávají, že dluh je příliš vysoký a nezbudou peníze na další investice.

https://www.napajedla.cz/galerie/18/Baz%C3%A9n2.png

Repro: Město Napajedla

 

 

Dopřát místním lidem prostor pro zábavu a sport. Tak vedení sedmitisícových Napajedel zdůvodňuje záměr postavit sportovní komplex. Návrh ale vzbudil nevoli, radnice totiž zvolila odvážnou variantu – za krytý areál s bazénem a sportovištěm hodlá zaplatit sumu, která město zadluží na deset let. „Stát by měl v lokalitě u škol. Cena bude okolo sto milionů,“ potvrdila starostka Napajedel Irena Brabcová.

 

Celý projekt je teprve na začátku, ale zastupitelé si před pár týdny odhlasovali, že už se město může pustit do příprav a na celou akci si vzít úvěr. Na sportovní halu pro malé sporty a pětadvacetimetrový bazén s dráhami si Napajedla chtějí půjčit padesát milionů, což je na tak malé město vysoká suma. I proto se na zastupitelstvu okolo tohoto záměru strhla bouřlivá debata.

 

Někteří ze zastupitelů varovali, aby se kvůli náročnému financování nezanedbaly další důležité investice. „Ještě minulý rok se uvažovalo v investičních záměrech o vybudování venkovního bazénu v areálu Pahrbku asi za 30 milionů korun. Nyní se uvažuje o krytém bazénu, sluneční terase a dalších atrakcích s úvěrem 50 milionů, s celkovými náklady 100 milionů korun,“ poukázala další zastupitelka Lucie Lompejová.

 

Investiční záměr zastupitelé přesto schválili – pro jich bylo 13, proti jediný, tři se zdrželi a čtyři u hlasování chyběli. „Je to masivní investice, ale máme na ni našetřeno. Kdybychom začínali na nule, osobně bych se do něčeho takového nepouštěla. Ale úvěr dokážeme splácet tak, abychom stále měli rezervu na nutné investice,“ hájí projekt starostka. Upozorňuje, že kvalitní koupání lidem v Napajedlích chybí a sami pro něj v anketě města hlasovali. Napajedla přitom vybírala hned z několika variant a lokalit. Ve hře bylo i venkovní koupání na jiném místě, krytý bazén zvítězil z praktických důvodů.

 

„Většina občanů chtěla celoroční koupání, počítáme s tím, že bazén budou využívat děti ze škol. Navíc v lokalitě nemusíme řešit majetkoprávní problémy,“ řekla Brabcová s tím, že roli hraje i fakt, že je nejvhodnější doba pro to vzít si úvěr.

........

Zdroj: Babišoviny - idnes

https://g.denik.cz/33/af/100516pribyslav-koupaliste-galerie-980_denik-630.jpg

Repro: Zlínský deník