Bude v Napajedlích promítat kino?

17.01.2015 13:42

Oprava kina stála 10 milionů.

Bude promítat? Ještě se uvidí

 


Autor: MÚ Napajedla

 

 

Neukáznění diváci, neudržované prostory, stále menší zájem. S tím vším se musel vypořádat před lety teď už devadesátiletý František Pavlík z Napajedel. Patnáct let se tam staral o kino. Práci převzal po bývalém správci, který odjel do Ameriky.

      „Ze začátku to bylo těžké. Byl a jsem zvyklý na pořádek. Do kina však přicházela parta mladých, která tam ničila hlavně sedačky. Než jsme jim vysvětlili, že to není místo k mejdanům, chvíli to trvalo," vzpomíná František Pavlík.

      Zapracoval tak prý na pořádku, kino se snažil vylepšit, nově vymaloval.

       „Faktem je, že jak se začaly objevovat videokazety či DVD, zákazníků ubývalo. Svolali jsme proto všechny účastníky kultury ve městě a hledali řešení, jak kino udržet. Diváků bylo ale stále čím dále méně. Až jsem skončil, tak se sál stal víceúčelovým a začal sloužit mimo jiné třeba i přednáškám. Počet křesel snížili," říká devadesátiletý senior, který svou práci v kině skončil před desíti lety.

       Už v pátek (16. ledna 2015) ovšem budovu čeká významná událost: po nákladné opravě ji po dvou letech znovu slavnostně otevřou. „Chci se tam jít také podívat. Jsem zvědavý, co všechno se změnilo," dodává František Pavlík.

      Podle starostky města Ireny Brabcové pravidelné promítání v kině ukončili před zhruba pěti lety, poté se ze sálu opravdu stal víceúčelový, nějakou dobu pak byl bez využití.

     Do opravy investovalo město v roce 2013 tři a půl milionu korun, vloni pak sedm a půl milionu. Náklady Napajedla uhradila pouze ze svého rozpočtu.

     „V novotě je komplet topení, vzduchotechnika, odpady, vodovod, opravené jsou podlahy, položen nový koberec. Víceúčelový sál má nové vysouvací pódium, které umožní i představení malých divadel, hlavně ale poslouží pro naše soubory. Konat se tam budou i různé přednášky či další společenské akce," přiblížila účel sálu starostka.

     Zda ovšem do budovy kina vrátí i promítání, zatím neví. O tom a nutné digitalizaci začnou zastupitelé jednat až v dubnu. „Letos v tom musíme mít jasno, už kvůli možné dotaci z kinematografie," podotkla starostka. Kapacita sálu je 170 míst, možné je ji navýšit i o dalších 35 v případě potřeby.

      Například Miluše Víchová z Napajedel se do nově opraveného kina už těší. „Ráda si tam na divadlo nebo jinou akci zajdu. A pokud tam do budoucna spustí znovu promítání, nebudu váhat a zajdu i na film," řekla Miluše Víchová. 

Zdroj a autorka: Jarmila Kuncová, Zlínský deník

https://www.napajedla.unas.cz/mista/pic/sokolovnapanos.jpgRepro: Napajedla u nás