Do Napajedel zavítá J. Hutka

15.10.2015 15:12

Do Napajedel míří známý folkař Jaroslav Hutka

 

Známý folkový písničkář Jaroslav Hutka zahraje v pátek 16. října v kině Napajedla. Server Zlin.cz o tom informovala Kateřina Barešová z Klubu kultury Napajedla.

Jaroslav Hutka (Foto: Klub kultury Napajedla)

Jaroslav Hutka.

Foto: Klub kultury Napajedla

 

 

Hutka se svým příznivcům představí od 20 hodin. Vstupné na jeho koncert stojí stovku.

 

"Od konce 60. let začal Jaroslav Hutka vystupovat se svým vlastním hudebním programem, ve kterém popularizoval moravské lidové písničky. Získal si velké množství příznivců, několikrát byl vyhodnocen jako písničkář roku," poznamenala Barešová. Hutka byl zakladatelem a členem folkového sdružení Šafrán a stal se signatářem Charty 77. Kvůli politickému nátlaku opustil v říjnu 1978 Československo a žil v emigraci v Nizozemsku. Po pádu komunismu se ihned v roce 1989 vrátil a již v listopadu zpíval na Letenské pláni.

 

https://hutka.wz.cz/Hutka.jpgPostupem času se z Hutky stal kritik české postkomunistické demokracie. Dnes si vydává svou tvorbu sám. Vypaluje si CD na svém domácím počítači, sám si kreslí a tiskne obaly a sám je prodává nebo rozdává na svých koncertech. Svou edici pojmenoval Samopal. Kromě svých písní hraje moravské lidové balady, zejména ze sbírek Sušila a Bartoše.

 

Zdroj a autorka: Zlín.cz,  Irena Frolová