Kraj proti podvodům na seniorech

13.04.2015 13:05

Zlínský kraj bojuje proti podvodům na seniorech

 

Ministerstvo vnitra ČR schválilo Zlínskému kraji dotaci ve výši 398 tisíc korun na projekt s názvem Senioři a jejich bezpečí. Jeho cílem je pravidelně a aktuálně informovat seniory o metodách podvodníků, kteří si je často vybírají za své oběti, serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí hejtmanství Renata Škrobálková.

Repro: Novinky

 

Ministerstvo částku uvolnilo z Programu prevence kriminality na rok 2015.

 

Zlínský kraj patří k regionům s nejvyšším indexem stáří, tedy podílem seniorů na počet obyvatel. Navíc populace obecně rychle stárne napříč celou republikou a seniorů přibývá. Z krajských policejních statistik vyplývá, že právě oni patří do skupiny, kterou pachatelé trestné činnosti stále a často zneužívají. A tato čísla neklesají.

 

"Cílem projektu je informovat nejen seniory ale i ostatní veřejnost o tom, jaké nekalé praktiky hrozí starším lidem ze strany nejrůznějších podvodníků a pomoci jim se v těchto možných nebezpečích orientovat a předcházet jim," řekla Taťána Valentová Nersesjan, radní Zlínského kraje odpovědná za sociální oblast.

 

Projekt se uskuteční od května do listopadu letošního roku. Jeho součástí bude nejen informační kampaň zaměřená na celou populaci Zlínského kraje, ale také vzdělávací a informační semináře a konference určené pro zástupce seniorských organizací.

Repro: Idnes

 

Semináře se uskuteční 21. května ve Zlíně, 17. června ve Vsetíně, 9. září v Kroměříži a 20. října v Uherském Hradišti. Závěrečná celokrajská konference se uskuteční opět ve Zlíně dne 4. listopadu.

 

Obsah projektu bude doprovázen příběhy, které se skutečně staly, a jejich oběťmi byli právě senioři. Celkové náklady činí 498 tisíc korun, zbývajících 100 tisíc uvolní Zlínský kraj ze svého rozpočtu.

 

Zdroj: Zlín.cz