Mnohoobročníci na špici

05.02.2017 17:11

Nejen dva platy jsou více jako jeden

 

Po  svém  zvolení  hejtmanem  Zlínského kraje se nechal  slyšet  Jiří Čunek, že každý občan ví, že nejen dva platy jsou více jako jeden. Reagoval tak na kritiku, že jako hejtman je ještě senátor. Ale zároveň je stále starostou města Vsetína. Takže nikoliv dva, ale tři platy jsou více jak jeden. To přece každý pochopí. Tak jako každý ví, že den má stále 24 hodin, a je jedno jestli ve Vsetíně, Zlíně či v Praze.

https://1gr.cz/fotky/lidovky/16/103/lnc460/ELE66d983_CTK_F2016_10_24P201610240839401.jpg

Kdo z podepisujících má pouze jeden příjem? Odpověď: žádný.

Repro: Babišoviny

 

Nicméně sezení na několika židlích není výsadou pouze pana hejtmana, ale i řady radních. Například paní radní za životní prostředí a zemědělství je zároveň poslankyní. Ovšem Petr Gazdík je nejen poslancem a místopředsedou poslanecké sněmovny, ale i neuvolněným místostarostou obce a předsedou hnutí STAN. Zároveň má řešit problémy krajského školství a výchovy. A pokud hodnotím skutečnost, že práce poslance je skutečně nejen časově, ale i odborně velmi náročná, pak ke zvládnutí všech funkcí je třeba mít nějaký zázračný lektvar. Možná, že to je sucholožská minerálka.

 

Ale objektivně je třeba dodat, že nejen ve Zlínském kraji  se  „sedí“ na několika židlích. Zřejmě je to způsobeno nedostatkem kvalitních odborníků, nedostatkem členské základny jednotlivých politických subjektů či velkou angažovaností úzké skupiny politiků. Ať je to tak či onak, nelze se divit, že nedůvěra v politiku a v politiky roste. Ale světe div se, některým známým politikům sezení na několika lidí nejen prochází, ale oni zároveň získávají  i tu voličskou podporu. Na straně druhé je třeba zdůraznit, že je rozdíl mezi placenými veřejnými a neplacenými stranickými funkcemi.  Občané často ani nevědí, že ty stranické posty jsou neplacené a že zatěžují kapsu toho kterého funkcionáře.

 

A tak se stane, že často kandidují v rozporu s volebním zákonem či zákonem o střetu zájmů ředitelé příspěvkových organizací, aby pak, pokud uspějí jako zástupci lidu, se svého mandátu vzdají, ve prospěch jejich ředitelování. Ano, je to jejich osobní věc, nicméně to nedělá dobré povědomí ve společnosti. A opět je třeba dodat, že je to zodpovědností těch, kteří takové osoby nominují. Na straně druhé se nelze divit, že regionální politici raději volí vrabce v hrsti, než holuba na střeše.  Přece jenom nikdo z nich není finančně a materiálově zabezpečen, jako je to u řady podnikatelů, kteří v poslední době přímo vstupují do vrcholové politiky.

https://cms.parlamentnilisty.cz/edition_files/uploaded-images/cunek.jpg

Repro: Parlamentní listy

 

seda.antonin-webTakže na závěr, opravdu dva či tři platy jsou více jak jeden. To ví každý občan země. Tak jako ví, že den má 24 hodin a není nafukovací. Přiznám se ovšem, že jako politik i občan nemám rád kumulace funkcí, a to přesto, že i já si s těmi neplacenými musím posypat hlavu. Je důležité, že se spoluobčané o politiku na jakékoliv úrovni zajímají. Ale daleko lepší by bylo, kdyby do politiky aktivně vstupovali. Za prvé by to zvýšilo konkurenceschopnost uvnitř jednotlivých politických stran a hnutí. A za druhé by to zvýšilo atraktivnost a nabídku osobností na rozličných kandidátních listinách.

Zdroj: Antonín Seďa