Napajedla - klášter opraven

20.06.2016 14:53

Klášter v Napajedlích má opravy za sebou.

Stál skoro 50 milionů

Napajedla – Dvanáct let a téměř padesát milionů korun. Taková je bilance kompletní opravy areálu bývalého kláštera v Napajedlích, ve kterém už mohou v létě zahájit sezonu na sto procent.

Budovu bývalého kláštera v Napajedlích opravovali 12 let, letos je konečně se vším všudy hotový.

Budovu bývalého kláštera v Napajedlích opravovali 12 let, letos je konečně se vším všudy hotový.

Autor: DENÍK/Jarmila Kuncová

 

 

„Jsem ráda, že jej město nenechalo chátrat. Sice jsem se tam byla podívat zatím jenom jednou, ale je pěkně opravený," těší například Štěpánku Krátkou z Napajedel. Stanislav Trávníček vzpomíná, jak do kláštera chodil coby školák, poté pak i na učiliště, když se učil stolařem.

 

„Jsem rád, že je budova v dobrých rukou. Těší mě, že je klášter pěkně opravený. Máme tam i Klub aktivních seniorů, kde se každých čtrnáct dní setkáváme. Je to tam pěkně zařízené. Jsem rád, že i kaple je renovovaná," vyzdvihuje Stanislav Trávníček.

 

Město areál bývalého kláštera vlastní od roku 2002, v dalším roce se pustilo do zpracování projektu a následně do jeho postupné opravy.

 

„Byl to velký závazek, objekt byl v dezolátním stavu. Zpočátku jsme nevěděli co s ním. Nakonec jsme začali spoluprací se zdejší základní uměleckou školou, která ve městě fungovala v nevyhovujících prostorách. Chtěli jsme jí v budově udělat sídlo a podařilo se," těší starostku Irenu Brabcovou.

 

Vloni dokončili poslední sál v nově zřízeném muzeu a upravili venkovní prostory, před koncem loňského roku vyseli na nádvoří zeleň. „Letos jsme už jen čekali, až se tráva zazelená a budeme ji moct posekat. Celý areál je připravený do puntíku k užívání," usmívá se starostka.

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/klaster-v-napajedlich-ma-opravy-za-sebou-stal-skoro-50-milionu-20160617.html

Budovu bývalého kláštera v Napajedlích opravovali 12 let, letos je konečně se vším všudy hotový.

Repro: DENÍK/Jarmila Kuncová

 

 

V prostorách Nového kláštera se kromě základní umělecké školy nachází také Klub kultury, informační centrum, muzeum, kavárna,

 

Klášterní kaple, komorní sál, dvojice malých tělocvičen, zázemí pro sportovce, důchodce, včelařský kroužek a folklorní soubory. Rekonstrukce v průběhu dvanácti let spolykala celkem 48 milionů korun, z toho téměř 20 milionu činily dotace.

 

„Jsme rádi, že už letos můžeme využít i nádvoří Nového kláštera. Ještě vloni jsme čekali na trávu," těší také zástupkyni ředitelky Klubu kultury Kateřinu Barešovou. Z větších akcí, které se tam letos budou konat, je to například festival Moravské chodníčky (srpen) či Svatováclavské slavnosti (září).

 

„Hlavně Moravské chodníčky budou zatěžkávací zkouškou nového nádvoří, návštěvnost se totiž pohybuje v řádu tisíců," dodává. 

Zdroj a autorka: Zlínský deník - Jarmila Kuncová

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/klaster-v-napajedlich-ma-opravy-za-sebou-stal-skoro-50-milionu-20160617

Budovu bývalého kláštera v Napajedlích opravovali 12 let, letos je konečně se vším všudy hotový.

Repro: Zlínský deník