Napajedla - Kovanda v museu

07.01.2015 13:36

Muzeum Napajedla vystaví obrazy,

sochy a texty Jaroslava Kovandy

Jaroslav Kovanda (Foto: Klub kultury Napajedla)

Jaroslav Kovanda (Foto: Klub kultury Napajedla)

 

        Obrazy, sochy a texty všestranného zlínského umělce Jaroslava Kovandy budou od čtvrtku k vidění ve výstavním sále Muzea Napajedla. Výstava potrvá do 1. února, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí napajedelského klubu kultury Kateřina Barešová.

       Vernisáž začne ve čtvrtek v 19:00. „Návštěvníci uvidí tvorbu z doby nedávné. Obrazy, sochy, ale i texty. Jaroslav Kovanda se totiž kromě kresby, malby a sochařství věnuje i próze, publicistice a typografické práci,“ uvedla Barešová. Podle ní založil a vydával časopis s názvem Psí víno pro současnou poezii.

       Jaroslav Kovanda vydal od roku 1989 celkem 16 knih, převážně poezie, ale i román Gumový betlém, za který získal v roce 2011 nominaci na Cenu Josefa Škvoreckého. Ve stejném roce barrandovské ateliéry ocenily jeho filmový scénář s názvem Maria. První výstavu obrazů a plastik měl už v roce 1972 a následovaly další. Poslední byla loni ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti. Dřív čerpal především z atmosféry rodiště jeho matky, z Archlebova u Kyjova, poslední dobou se víc zabývá Zlínem, kde žije.

Zdroj: Zlín.cz