Napajedla - petice proti tavírně

26.01.2015 13:50

Sdružení bojuje proti tavírně hliníku,

petice pro ministra má 600 podpisů

Lidé v Napajedlích na Zlínsku protestují proti tavírně hliníku. Tvrdí, že jim poškozuje zdraví. Kontroly ale žádné pochybení ze strany firmy Fe Market - recycling neodhalily.

https://g.denik.cz/5/eb/petice-ilu-cb14_denik-605.jpg

Repro: Zlínský deník

 

       Bydlí na okraji malého města, přesto si stěžují na hluk, špatný vzduch, zamořenou půdu i zhoršení zdraví. Ze svých problémů viní firmu Fe Market - recycling, která sídlí v průmyslové zóně Slavia v Napajedlích a provozuje tavírnu hliníku.

       „Z průmyslové zóny do ovzduší uniká něco, co nám způsobuje zdravotní potíže. Cítím, jak se mi zdraví zhoršuje,“ říká Marie Malovaná, která bydlí poblíž.

      Není sama. Potíží se obávají hlavně starší lidé a rodiče s malými dětmi. Bojí se jíst vypěstovanou zeleninu, protože by podle nich půda mohla být zamořena nebezpečnými látkami.

      „Mám pacienta, který má problémy s pálením očí, pálením v krku nebo bolestí hlavy. Když odjede, potíže zmizí, když se vrátí, jsou zase zpět,“ potvrdil i napajedelský lékař Jiří Horký.

      Firma Fe Market - recycling pochybení odmítá.

       „V peci se nespalují plasty, g umy ani oleje. A kdybychom nesplňovali hygienické normy a emisní limity, tak by provoz nemohl fungovat, protože by nám to úřady nepovolily,“ ubezpečila ředitelka tavírny Lucie Pavlíčková.

      „Vše máme v pořádku, navíc téměř každý měsíc máme neohlášenou kontrolu,“ zdůraznila.

      Kromě této společnosti sídlí v areálu například společnost, jež vyrábí těsnění do oken, výrobce plastových součástí či servisní firma pro malotraktory.

Repro: Zdravá Napajedla

 

Lidé se obrátili na ministerstvo i veřejného ochránce práv

     Problém trvá několik let a desítky obyvatel v okolí průmyslové zóny už založily občanské sdružení Za zdravá Napajedla. Obrátili se na inspektory, kontrolory, úřady, ministerstvo i veřejného ochránce práv. Kontroly ale žádné pochybení neodhalily.

       „Výsledky nedopadly hůř než jinde,“ potvrdila i starostka Irena Brabcová.

      Radnice si totiž také nechala zpracovat odborné měření. Přesto úřady zjistily, že ovzduší i půda v Napajedlích a především v okolí průmyslové zóny nepatří k nejčistějším.

     Měření dělala Česká inspekce životního prostředí i Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský v Brně.

        Jedny testy odhalily zvýšenou koncentraci polycyklických aromatických uhlovodíků, které vznikají nedokonalým spalováním uhlí, olejů, plynů nebo odpadů. Ve větším množství mohou být toxické a jedovaté.

      „V jednom vzorku se ukázaly koncentrace, které mohou dráždit dýchací cesty, způsobovat bolesti hlavy a zvracení. Druhé místo má výrazně zvýšený podíl karcinogenních uhlovodíků,“ vysvětlila ve své zprávě Šárka Poláková.

      Lidé v Napajedlích s protesty nekončí. Během několika týdnů bude mít jejich petici s 600 podpisy na stole ministr životního prostředí. Žádají v ní o dodatečnou studii na ochranu životního prostředí ve firmě Fe Market - recycling a její zařazení do přísnější kategorie zákona.

      Sdružení se obrátilo i na veřejného ochránce práv, který v rozsáhlé zprávě například žádá úřady, aby vyřešily správné ukládání nebezpečného odpadu ve firmě. Podle obyvatel totiž strusku z pece dávají pracovníci na volné prostranství a do vzduchu tak unikají škodlivé látky. Krajský úřad by měl správní řízení v této věci ukončit v polovině února.

Autorka a zdroj:

https://lh4.googleusercontent.com/proxy/iNV70dNUbdQELTKBm9xdoqK3ABsIDHD_edEq9WsU3sIuDW6MN85J8VurHxkzg880dIMNCAir2BXDvrYxGo4t0Q=w426-h240-nRepro: Za zdravá Napajedla