Napajedla - Štreitova výstava

07.01.2016 14:35

Muzeum v Napajedlích bude vystavovat

velkoformátové fotografie J. Štreita

Celkem 30 velkoformátových fotografií z cyklu Brána naděje autora Jindřicha Štreita vystaví od čtvrtka 14. ledna Muzeum Napajedla. Výstava potrvá do 14. února, sdělila serveru Zlin.cz vedoucí muzea Barbora Košutová.

Ilustrační foto (Foto: Klub kultury Napajedla)

Foto: Klub kultury Napajedla

 

Vernisáž se uskuteční ve Výstavním sále Muzea Napajedla v 19:00. Štreit je podle Košutové uznávaný fotograf s citem pro sociální téma. „Fotografie zachycují život člověka od narození až po jeho odchod ze světa,“ uvedla Košutová.

 

Všechny snímky propojuje sakrální tematika a každý z nich je doplněn básní Josefa Mlejnka. „Pohybujeme se mezi lety 1977 a 1999 od severomoravských a východočeských Sudet přes Čenstochovu v Polsku až po Saint Quentin ve Francii. Zvláštním způsobem je nám dovoleno nahlédnout do soukromí lidí za zdmi domů, kláštera, rozpadajícího se kostela nebo u fary a na pouti,“ řekla Košutová.

 

Jindřich Štreit se narodil 5. září 1946 ve Vsetíně. Později se i s rodiči přestěhoval do podhůří Jeseníků. Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci, obor výtvarná výchova. První impuls k fotografování dostal od otce. V době studií ho inspiroval k fotografování profesor Jan Bukovjan. Štreit připravil za svůj život více než 1100 autorských výstav a mnoha kolektivních se zúčastnil. Vydal přes 30 knih a mnoho katalogů, je zastoupený v nejvýznamnějších sbírkách a vzniklo o něm několik filmů.

 

Zdroj a autorka: Zlín.cz - Irena Frolová

V krátkém povídání Jindřich Štreit prozradí mnohé o fotografiích, které se objevily na výstavě Smrtelné slasti, pojednávající o problematice závislostí. Tematika alkoholu či drog mu není, z profesionálního hlediska, nijak cizí. Dokumentární fotografie zachycující tato kontroverzní témata totiž fotí už od konce devadesátých let.