Napajedla - výstava v muzeu

18.08.2016 14:41

Muzeum Napajedla vystaví fotografie

předválečných řemeslníků a podniků

Muzeum Napajedla nabídne výstavu fotografií, předmětů a písemností o řemeslných odvětvích, průmyslových podnicích i drobných živnostnících, kteří v Napajedlích existovali do konce druhé světové války. Výstava začne 8. září a potrvá do 2. října, informovala server Zlin.cz vedoucí muzea Barbora Košutová.

https://www.informuji.cz/data/2015164131045.jpg

Repro: Informuji

Výstava vznikla ve spolupráci s nadšeným historikem Karlem Kysilkou a za pomoci Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně a Moravského zemského archivu v Brně – Státního okresního archivu Zlín. „Vernisáž se uskuteční 8. září v 19:00,“ uvedla Košutová.

 

Podle ní je součástí historie každého města jeho řemeslná výroba. „Také v Napajedlích bychom našli několik cechů, které dříve řemeslníky sdružovaly. Nástup průmyslové výroby ve druhé polovině 19. století je pak spojen s majiteli napajedelského panství, s rody Stockau a Baltazzi. Panské podniky, jako byl pivovar, cukrovar či cihelna, jsou pozvolna následované firmami obecními a soukromými,“ řekla Košutová.https://m.napagedl.cz/stara-napajedla/wp-content/gallery/reklamy/pokrociily-rolnik-bratri-parikove.jpg

 

Dodala, že hospodářský vzestup je přitom spojen se vznikem živnostenských společenstev a finančních ústavů, které umožnily podnikání také střední vrstvě obyvatelstva. „Právě drobné firmy tvořily typickou součást prvorepublikové ekonomiky. Zavádění strojové výroby na druhé straně vyústilo až ve vznik moderních továrních provozů, z nichž nejdůležitější byly v Napajedlích firmy Slavia a Fatra, které dodnes patří k symbolům města,“ uzavřela Košutová.

Zdroj a autorka: Zlín.cz - Irena Frolová

https://www.zlin.estranky.cz/img/picture/1381/fatra-nap.36-web.jpg