Nejlepší senátor. Ne pro kraj.

07.12.2015 16:47

Rodinný podnik Čuba.

Podívejte se, co všechno stíhá náš

nejstarší senátor

 

Bývalého tvůrce „slušovického zázraku“ a nyní senátora Františka Čubu není v Senátu ani při jednání rady zlínského kraje moc vidět. O to impozantnější jsou však jeho podnikatelské aktivity i plány do budoucna.

https://img.ct24.cz/cache/616x411/article/23/2261/226073.jpg?1327063059

Repro: Čst

 

Čuba, v 79 letech aktuálně nejstarší člen českého parlamentu, vystoupil před několika dny na veřejnosti poprvé od svého zvolení senátorem v říjnu minulého roku. Mimo jiné rozvíjel vize o nové metodě chovu ryb tzv. akvaponii.

 

Při ní se na rybích farmách pěstuje i zelenina a voda s rybími exkrementy se zároveň používá na její hnojení. „Do roku 2025 bychom mohli čerstvými rybami zásobovat celou zemi,” plánuje Čuba. Ročně chce firma Taneco, ve které je Čuba prezident, produkovat na pět tisíc tun sladkovodních ryb a sedm tisíc tun zeleniny.

https://aquaponie-pratique.com/wp-content/uploads/2013/10/cycle-aquaponie-fr.jpg

 

Čuba v Senátu mlčí

Média se v této souvislosti zajímala o to, nakolik aktivní je bývalý šéf Slušovic v Senátu a v radě zlínského kraje. Zjistila, že na jednání sice nedochází o nic méně, než je mezi senátory a radními zvykem, ale tím to prakticky končí: před kolegy v Senátu nepromluvil zatím ani jednou a podepsán je spolu s dalšími pod jediným návrhem zákona – o rozhlasových a televizních poplatcích. Jako zlínský radní pro zemědělství předložil za tři roky pouhé čtyři návrhy.

 

Čuba ve své předvolební kampani slíbil, že odstoupí z funkce radního, bude-li do Senátu zvolen. Nakonec si to ale rozmyslel, což definitivně potvrdil na stejné tiskové konferenci, kde hovořil i o svých business plánech.

https://www.ceskatelevize.cz/ct24/sites/default/files/styles/scale_1180/public/images/1022200-601939.jpg?itok=nkzm3fgN

František Čuba s představitelem Komunistické strany Sovětského svazu Jegorem Kuzmičem Ligačovem v březnu 1989.

Repro: ČSt

 

 

Podniká celá rodina…

Čuba má blízko k prezidentu Miloši Zemanovi. Patří do jeho expertního týmu, Zeman s ním dlouhodobě konzultuje zemědělství a hospodářství. V roce 2010 oznámil Zeman jeho kandidaturu za Stranu práv občanů-Zemanovci, ta se však do sněmovny nedostala ani tehdy, ani o tři roky později při předčasných volbách. Vloni ale Čuba jako kandidát Strany práv občanů ve volbách do Senátu uspěl.

 

HlídacíPes.org zmapoval s použitím analytických nástrojů Tovek a Gnosus společnosti Bisnode podnikatelské aktivity senátora Čuby. Schéma ukazuje, že do něj zapojil i celou řadu příbuzných, například bratra Josefa, syna Rostislava a dceru Ludmilu.

https://hlidacipes.org/wp-content/uploads/2015/05/Diagram24-%C4%8Cuba.gif

Rozbalení obrázku

Zdroj: Hlídací pes