Průzkum leden 2016 - Čunek a ti druzí

05.02.2016 14:50

V krajských volbách by v lednu vyhráli lidovci

Pokud by se konaly krajské volby v lednu, byl by zřejmě hejtmanem Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Lidovci totiž zaujímají první místo v žebříčku volebního průzkumu, který exkluzivně pro Deník zhotovila společnost SANEP. O tom, kdo povede stranu do krajských voleb na podzim, sice rozhodnou až v březnu, ale právě vsetínský starosta a senátor Čunek je největším favoritem.

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/v-krajskych-volbach-by-v-lednu-vyhrali-lidovci-20160205.html

Ilustrační foto

Ilustrační foto

Autor: DENÍK / Matej Slávik

 

Výsledky aktuálního průzkumu ho potěšily. „Budeme dělat všechno pro to, abychom se na prvním místě udrželi," ujistil lidovec. „To, že jsme se dostali na první příčku, hodnotí naši práci v kraji. V celostátním průzkumu máme menší procento, takže úspěch tkví v něčem jiném. Je to pro mě překvapivé," konstatoval Jiří Čunek.

 

KDU-ČSL podle něj před volbami ve Zlínském kraji nechystá žádné speciální projekty a programy, kterými by upoutala voliče. „Jen chceme zdůraznit to, co děláme nyní. Že jsme předpokladatelní a čitelní. A také máme členy, kteří jsou na radnicích a jejich práce jde vidět," dodal Čunek.

https://i.idnes.cz/06/113/gal/VOT172b1b_J_Cunek_2.jpg

 

Fakt, že lidovci figurují při volebním průzkumu na prvním místě v kraji, nepřekvapuje politologa Štěpána Krajču.

 

„Zlínský kraj je tradičně silnou základnou pro KDU-ČSL, jejich vedoucí pozice tedy není žádným překvapením. Co se týče politických stran na dalších místech, zde výsledky v podstatě kopírují celostátní preference," tvrdí politolog.

 

Špatně si nestojí v průzkumu v regionu ani ANO 2011. Od lidovců se liší jen o šest desetin procenta. Na podzim vsadí na poslankyni Margitu Balaštíkovou, právě ona má být kandidátkou na hejtmana. Ta však, podle svých slov, velký význam výsledkům společnosti SANEP nepřikládá.

 

„Myslím si, že průzkumy by se měly dělat na základě volebního programu. Až ho zveřejníme, potom se budeme zajímat o to, jak to vnímají občané," zareagovala Balaštíková. Pro udržení se na předních pozicích bude prý strana komunikovat s občany a celostátním vedením.

https://tbss.cz/wp-content/uploads/2015/04/margita_balastikova-otv%C3%ADr%C3%A1k.jpg

Bývalá ředitelka dnes již zaniklého Hřebčína Napajedla a.s., Margita Balaštíková.

Repro: TBSS

 

„Budeme společně hovořit o tom, co bychom mohli pro tento kraj udělat, ať už v rámci školství, či zdravotnictví," naznačila Margit Balaštíková. Stejně jako ANO 2011 se tváří k průzkumu netečně i komunisté. Vedoucí Ivan Mařák mu velkou váhu nepřikládá. „Určitou orientaci a aktuálnost o situaci však průzkum dává," připouští.

 

„Pochopitelně budeme chtít výsledek zlepšit, a to především kvalitní a slušně vedenou prezentací našeho volebního programu," svěřil se leader za komunistickou stranu, aktuálně v kraji na třetí pozici.

 

Čtvrtí jsou sociální demokraté se stávajícím hejtmanem Stanislavem Mišákem. Už v minulosti se nechal slyšet, že na hejtmana letos kandidovat nebude. Vystřídat jej má v čele strany bývalá senátorka Alena Gajdůšková. Jak sama říká, preference jsou pro stranu důležité. Jde podle ní o lakmusový papírek nálad voličů. Výsledky vnímá s týmem jako výzvu.

 

„Nicméně to nebereme jako bernou minci, za měsíc mohou být jiné," okomentovala. „Naši lidé složí účty za uplynulé období a nabídneme poctivou službu pro bezpečný a zdravý kraj," slíbila Gajdůšková.

 

Stanislav Mišák, který končí coby hejtman druhé volební období, by bez ohledu na své rozhodnutí podle voličů neměl zůstat ve své funkci. Přiklání se k tomu více než polovina oslovených ve Zlínském kraji.

 

Pro je slabých pětadvacet procent, zbytek neví. „Zveřejněný průzkum pro nás znamená, že musíme zabrat, abychom občany Zlínského kraje přesvědčili, že sociální demokracie je pro ně dobrý partner a dali nám důvěru a podporu," reaguje na hodnocení.

 

Přeje si , aby byla ČSSD i v dalším volebním období ve vedení kraje. S necelými sedmi procenty by se na kraj aktuálně dostali Svobodní + Soukromníci.

 

Jejich vůdce senátor Ivo Valenta je pozitivní a vidí výhodu v tom, že do krajské politiky vstupují osobnosti, které mají chuť a odhodlání vrátit Zlínskému kraji potřebnou energii a pracovat na jeho rozvoji a spokojeném životě jeho obyvatel.

 

„Zlínský kraj nesmí být zapomenutou periferií. Měl by navázat na slavnou baťovskou tradici a musí mít ambici patřit mezi nejlepší regiony v naší zemi. Dali jsme voličům naději," dodal.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f8/IvoValenta2.jpg/280px-IvoValenta2.jpg

 

Stanislav Mišák (ČSSD), který končí coby hejtman druhé volební období, by bez ohledu na své rozhodnutí podle voličů neměl zůstat ve své funkci. Přiklání se k tomu podle výsledků průzkumu společnosti SANEP více než polovina oslovených ve Zlínském kraji. Pro je slabých pětadvacet procent, zbytek neví.

 

„Zveřejněný průzkum pro nás znamená, že musíme zabrat, abychom občany Zlínského kraje přesvědčili, že sociální demokracie je pro ně dobrý partner a dali nám důvěru a podporu," reaguje na hodnocení Mišák.

Zdroj a autorka: Zlínský deník - DENISA SPURNÁ

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/v-krajskych-volbach-by-v-lednu-vyhrali-lidovci-20160205.html