Starostové zbrojí bez Kalouskovců

19.01.2016 14:15

Hnutí STAN povede do krajských voleb

primátor Zlína Miroslav Adámek

Současný primátor Zlína Miroslav Adámek stane v čele kandidátky hnutí Starostové a nezávislí (STAN) do podzimních voleb do krajského zastupitelstva Zlínského kraje. V pondělí to oznámilo krajské vedení STAN na tiskové konferenci. Dvojkou na kandidátce bude zastupující předseda STAN Petr Gazdík. Hnutí má nyní v krajském zastupitelstvu pět křesel, je v opozici.

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/hnuti-stan-povede-do-krajskych-voleb-primator-zlina-miroslav-adamek-20160118.html

https://oidnes.cz/11/041/cl6/TOI374143_162219_2792490.jpg

Repro: Idnes

 

„Za těch pět let, co jsme ve vedení města Zlína, jsme ukázali, že jsme jej posunuli o kus dále. Já osobně jsem se proto rozhodl jít do dalšího boje. Společně s Petrem Gazdíkem chceme vytvořit silný tandem, doufám, že budeme úspěšní," informoval Miroslav Adámek.

 

Stávající zlínský primátor se chce zaměřit mimo jiné na zlepšení spolupráce měst a obcí s krajským úřadem.

 

„Mělo by se daleko více komunikovat se starosty obcí, kraj by pro ně měl být takovou servisní organizací. Vždycky, když se něco děje, měl by je zavčas informovat, být takříkajíc o krok dopředu, včetně krizových věcí," vysvětlil primátor.

 

Soustředit se chce také na bezpečnost, nejen na obecnou kriminalitu, ale také i současnou výzvu v podobě migrační vlny.

 

V případě, že by v krajských volbách Miroslav Adámek uspěl a měl by se stát hejtmanem, s dosavadní funkcí primátora bude muset skončit.

 

„Obě funkce dohromady jsou neslučitelné. Kdyby byl hejtman, z funkce primátora by musel odstoupit," podotkl Ondřej Běták, náměstek primátora a místopředseda krajského výboru STAN.

 

Na post primátora by tak museli jmenovat někoho jiného ze svého středu.

 

„Naše hnutí vyhrálo volby do zastupitelstva, takže má na to nárok. Jako zastupitel však pan Adámek může pokračovat. Pokud by se tak stalo a on stál v čele kraje, splnilo by se to, co jsme chtěli, a to, že bychom propojili kraj s městem," dodal.

 

Podle zlínského politologa Karla Kouby je velkou výhodou primátora Miroslava Adámka skutečnost, že nepochází z žádné tradiční strany, což je z jeho pohledu dnes u voličů důležité.

 

„Jeho další výhodou je, že je úspěšný primátor, což se bude určitě snažit prosadit v kampani," řekl pro Deník politolog. Šance podle něj má.

 

„Když se podíváme na poslední výsledky hnutí, byli velice úspěšní. Navíc, jak se sám nechal slyšet, hlavní motivací primátora není vyhrát za každou cenu, ale uspět v tom, aby městští politici byli informováni o dění na kraji," dodal.

 

Miroslava Adámka coby jedničku kandidátky STAN pro krajské volby vnímají zástupci ostatních politických stran jako dobrou volbu uvnitř hnutí.

https://i.idnes.cz/10/063/cl6/JW33e9e2_174309_8812814.jpg

Muž v pozadí?

Repro: Idnes

 

„Určitě je logickým rozhodnutím postavit za Starosty do krajských voleb pana primátora, tedy vlastně starostu největšího města v kraji," zhodnotila například bývalá senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD). Ta by rovněž v podzimních krajských volbách mohla nahradit hejtmana Stanislava Mišáka, který o nejvyšší post v kraji již usilovat nechce.

 

„Nynější pan hejtman už nechce jít do voleb jako krajský leader. Moje nominace, kterou už schválila naše krajská organizace, ještě podléhá schválení předsednictva ČSSD a hlasování všech našich členů v kraji. To proběhne někdy v dubnu," konstatovala Alena Gajdůšková.

 

To podle krajské zastupitelky Daniely Hebnarové (ODS) bude v podzimních krajských volbách Miroslav Adámek velice silnou konkurencí. „V prvé řadě je to však pro mě hlavně kolega ze zlínského zastupitelstva, kterého si velice vážím. Věřím, že to případně bude boj v mezích absolutní slušnosti," myslí si Hebnarová.

 

Zdroj:ZZdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/hnuti-stan-povede-do-krajskych-voleb-primator-zlina-miroslav-adamek-20160118.html

Zdroj: Zlínský deník