Zajištění lékařské pohotovosti

01.12.2015 15:17

Kraj poskytne nemocnicím téměř 13 milionů korun

na zajištění lékařské pohotovosti

Krajská rada doporučila zastupitelstvu schválit poskytnutí vyrovnávacích plateb nemocnicím vlastněným Zlínským krajem na zajištění lékařské pohotovostní služby v příštím roce. Pro tento účel může být nemocnicím vyplaceno celkem až 12,7 milionu korun na základě vzniklých uznatelných nákladů a výnosů, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Vchod pro mnohahlavá stáda byrokratů a jejich živitelů

 

Lékařská pohotovostní služba je na území Zlínského kraje zajišťována čtyřmi nemocnicemi založenými Zlínským krajem a dále pak Nemocnicí Valašské Meziříčí a rovněž Zdravotnickou záchrannou službou Zlínského kraje, která je krajskou příspěvkovou organizací.

 

"Dle zákona o zdravotních službách je Zlínský kraj zodpovědný za organizaci a zajištění lékařské pohotovostní služby. Poskytnutí vyrovnávacích plateb se týká nemocnic v Kroměříži, Uherském Hradišti, Vsetíně a Zlíně, které jsou ve vlastnictví kraje, a dále také Nemocnice Valašské Meziříčí," uvedl náměstek hejtmana Zlínského kraje Lubomír Nečas, zodpovědný za zdravotnictví.

 

Vyrovnávací platby jsou určeny na úhradu rozdílu mezi náklady a výnosy, které nemocnicím vzniknou v souvislosti se zajišťováním lékařské pohotovostní služby. Jejich výše je smluvně limitována. Poskytnutí vyrovnávací platby je veřejnou podporou slučitelnou se společným trhem.

 

Zdroj a autorka: Zlín.cz; Irena Frolová

Letní podvečer