Jednání o zvýšení pensí

10.07.2021 15:17

ČSSD navrhla přednostní jednání

o zvýšení pensí

 

Jan Chvojka 

 

SOCIÁLNÍ DEMOKRACIE navrhla ve Sněmovně přednostní jednání o zvýšení důchodů. S návrhem vystoupil šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka. Podpořil to šéf poslanců Pirátů Jakub Michálek. Sněmovna má pokračovat ve schvalování návrhu ODS strhávat neuhrazené pokuty za vybrané přestupky z dávek.

https://echo24.cz/img/60e6e599ffd866434076fcc4/1920/1200?_sig=anVDkyUrOA9RP0I6Q6XQoQgtXRev1a40eOQsGPFTUKY

Repro: Echo24

 

Vládní návrh počítá s tím, že se důchody mají zvýšit o 300 korun nad rámec povinnosti, která vyplývá ze zákona. Chvojka se to marně pokoušel dostat na program jednání už ve čtvrtek.

 

„Pokud tento týden neproběhne druhé čtení, tak budeme mít skutečně vážné problémy, a apeluji zejména na poslance hnutí ANO, stihnout do 30. září schválit valorizaci důchodů,“ řekla ve Sněmovně ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

 

Jednání o zvyšování důchodů ale ve čtvrtek zablokovali poslanci ANO a ODS za pomoci poslanců TOP 09 Jana Jakoba, Františka Váchy a nezařazeného poslance (dříve občanského demokrata) Václava Klause.

 

Ve druhém čtení mají poslanci v pátek na programu návrh zmírnění podmínek nároku na ošetřovatelské volno. Novela se týká také změn v otcovské dovolené a v ošetřovném.

 

Před závěrečným hlasováním je návrh SPD o změnách ve výplatě dávek v hmotné nouzi nebo vládní návrh na zavedení digitální daně. Návrhy ODS a SPD o dávkách v hmotné nouzi vyvolávají mezi poslanci spory. Proti zavedení digitální daně protestují Spojené státy, diskriminuje podle nich americké společnosti a oslabí jejich chuť investovat v ČR.

Zdroj: iDnes (ČSSD)

https://www.atmmoda.cz/fotky103105/fotos/_vyrp14_470Vitam_penzi_nebudu_93.png

Repro: ATM móda