Napajedla dostanou Výhledy

20.12.2015 17:09

Napajedla se rozrostou.

Obyvatel ale nepřibude

O novou lokalitu lákavě nazvanou Výhledy se mají do budoucna rozrůst Napajedla. Vzniknout má v mírném svahu na vnitřním okraji města směrem na Pohořelice, počítá se v ní s 54 stavebními parcelami o velikosti od 600 metrů čtverečních do 2100 metrů čtverečních.

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/napajedla-se-rozrostou-obyvatel-ale-nepribude-20151214.html

Napajedla. Ilustrační foto

Napajedla. Ilustrační foto

Autor: MÚ Napajedla

 

V lokalitě Výhledy vznikne na ploše až šesti hektarů 54 stavebních parcel. Vyrůst by zde měly hlavně rodinné domy

 

 „Je to záležitost soukromého developera, my však jeho úmysl podporujeme. Jsme rádi, že tímto krokem se město zase o něco rozroste, byť na počet obyvatel to zřejmě velký vliv mít nebude. Demografická křivka jde v celé České republice dolů, ani my nejsme výjimkou. Obyvatel spíše ubývá," říká starostka Napajedel Irena Brabcová. Doufá tak, že se tím možná počet obyvatel alespoň mírně posílí.

 

Projekt nové lokality je plánovaný na rozloze více než 6 hektarů, větší část je určena pro stavbu jednotlivých rodinných domů.

 

„Jedná se o místo, které nabízí nejenom parcely pro vybudování domů, ale i dostatek parkovacích stání a kvalitní uliční prostor s množstvím zeleně a hodně ploch určených k relaxaci, hrám dětí nebo posezení u ohně," vyzdvihuje přednosti Václav Rapant z napajedelské developerské společnosti.

 

Důvodem, proč si vybrali zrovna zmíněnou lokalitu ve městě, byl prý nedostatek kvalitních stavebních pozemků v dojezdové vzdálenosti Zlína.

 

„Po zvážení různých variant názvů nám vyšel název Výhledy jako nejvíce vypovídající vzhledem k poloze a krásnému výhledu do okolní krajiny," vysvětluje Václav Rapant.

 

Aktuálně řeší veškeré inženýrské sítě, se stavbou prvních domů se počítá ve druhé polovině příštího roku.

https://www.vyhledy.cz/wcd/slides/slide2.jpg

Repro: Výhledy

 

Směrem na Napajedla se objemově postupně rozrůstají také sousední Otrokovice, nejnovější ulice jako Padělky byla schválena v roce 2008, o tři roky dříve pak ulice Dubnická.

 

„Bohužel na zvyšování počtu obyvatel to nijak vliv nemá. I nám lidí ubývá. Zatímco v roce 2005 jsme měli 18 810 obyvatel, nyní jich máme 17 912," informuje mluvčí otrokovické radnice Romana Stehlíková.

 

Také samotné krajské město se podle jeho mluvčího Zdeňka Dvořáka nerozrůstá, počet obyvatel se rovněž snižuje. Nejvíce se o to postaralo odtrhnutí obcí od města, jako to například učinila Březnice či Želechovice nad Dřevnicí.

 

„Lidem se snažíme pro život ve Zlíně zajistit ty nejlepší podmínky a aby měli dostupné všechny služby, rozšiřovat město o nové lokality už však nemůžeme. Zlín je město sevřené v údolí," dodává Zdeněk Dvořák. 

Zdroj: https://zlinsky.denik.cz/zpravy_region/napajedla-se-rozrostou-obyvatel-ale-nepribude-20151214.html

 

Zdroj a autorka: Zlínský deník -  Jarmila Kuncová

https://1.bp.blogspot.com/-wepRPF5mFk8/VJ8qgvHw_oI/AAAAAAAADlQ/U6dpFbTxGXo/s1600/DSC_0496.jpg

Repro: Honzovy cesty