Napajedla - tak pravila pí. starostka

24.02.2015 13:13

 

Starostka Napajedel:

Nejvíc nás trápí hustá doprava.

Bohužel s tím nic neuděláme

      Pětapadesát nových obyvatel se vloni narodilo v Napajedlích, o dvacet více jich tam ale zemřelo. Město s počtem 7234 obyvatel v loňském roce se snaží lákat další a další lidi.

 

Starostka Napajedel Irena Brabcová

Autor: DENÍK/redakce

 

        „Bohužel nás ubývá, ale to je celorepublikový trend. Do města se v roce 2014 přistěhovalo 131 obyvatel, odstěhovalo ovšem 163," říká pro Deník starostka města Irena Brabcová. Každoročně tam přibude několik nových bytů, o které je zájem, nezejí prý prázdnotou. Co nového však město lidem letos nabídne? Na co se mohou těšit? O tom si Deník se starostkou popovídal.

 

Mohou u vás lidé nově stavět?

Ano. Pro výstavbu rodinných domků, zhruba asi padesáti, chystá soukromý developer nové území na severním okraji města v lokalitě Jiráskova.

 

A město?

Chceme v nejbližší době dokončit technickou infrastrukturu v lokalitě Malina, kde je ještě prostor pro výstavbu zhruba dvaceti rodinných domků. Dále pak chceme začít přípravu území v lokalitě Chmelnice.

1935 - dvojdomek v Napajedlích

 

Co mohou obyvatelé Napajedel letos očekávat? Bude se dít něco zásadního?

Chystáme hlavně projekt, kterým dokončíme revitalizaci veřejných prostor v městské památkové zóně. Novou tvář získá „šedá" zóna v okolí radnice, která vloni oslavila své 110. narozeniny. Konečně se tak dočká kvalitního veřejného prostoru ve svém okolí, jak si to tato naše vznosná stavba zaslouží.

 

Ještě něco jiného?

Připravujeme pro letošní rok i generální opravu hasičské zbrojnice, ale o této investici bude zastupitelstvo teprve rozhodovat na svém únorovém zasedání.

 

Každé město má své stinné a pozitivní stránk. Kde vidíte slabiny Napajedel?

Tou slabinou je doprava. Zhruba sedm tisíc aut denně projede přes město, po I/55 téměř dvanáct tisíc. K tomu údolím prochází jeden z hlavních železničních koridorů. Víme, že s tímto bohužel, aniž by se změnil styl našeho života, nic nedokážeme udělat. Sami dopravní prostředky využíváme a v nejbližší době zřejmě využívat budeme. Obávám se toho, že snad i ve zvýšené míře. Na rozdíl od sousedních měst, kterým ulehčí výstavba R55, pro nás se v podstatě nic nezmění.

 

Kde vidíte nejsilnější stránku?

Máme dobře našlápnuto v územní politice. Schválili jsme Program rozvoje města a před definitivním schválením je nový územní plán. Historicky bylo vnímáno naše město jako průmyslové. Spolu s Otrokovicemi a Zlínem tvořily trojúhelník hustě obydlené průmyslové oblasti. Jeho jméno bylo nerozlučně spojováno s dvěma velkými průmyslovými podniky, Slávií a Fatrou. S rozvojem turistické vodní cesty máme nyní šanci dostat se do povědomí i v oblasti cestovního ruchu. Svým situováním na kříži tras mezi Vsetínskými vrchy a Chřiby, mezi Hanou a Slováckem, se může naše město v případě, že využije své příležitosti, stát významným místem turistů.

 

Nedá mi to nezeptat se, hne se nějakým směrem spolupráce se zámkem? Snažíte se ještě nějak usilovat o zprůchodnění parku?

Obávám se, že je v tomto směru při nynějších vlastnických vztazích potenciál města vyčerpaný.

 

Vím, že nejeden obyvatel by rád ve městě uvítal koupaliště, na což také vloni při průzkumu Deníku několikrát poukázali. Zvažujete něco podniknout v tomto směru?

Pro naše nejmenší jsme v loňském roce opravili bazén v areálu mateřské školky. Pokud to počasí dovolí, velmi rádi jej využívají. Jinak sezona koupacích dnů se pohybuje v letních měsících okolo dvaceti. Rozhodnout o řádově třiceti až padesátimilionové investici pro stavbu koupaliště v předtuše dotování jeho provozu je velmi těžké.

Cedulobraní - pouze se čtyřkami

 

Navíc máme v blízkosti možnost zajet se vykoupat do Otrokovic nebo do aquaparku v Uherském Hradišti. Využít přitom lidé mohou třeba i cyklo-stezku. Potenciál přírodních jezer máme takový jako málokteré město. Snažíme se o zlepšení podmínek v této oblasti využít možnosti zajištění koupání v území po současné těžbě v lokalitě štěrkopísků a zkvalitnění vody ke koupání v odstavených ramenech Moravy.

dnes 11:04
 

Zdroj a autor: Jarmila Kuncová, Zlínský deník

https://www.fotohistorie.cz/image.jpg.ashx?photoID=9397&photoType=1Repro: Fotohistorie